COMUNICAT DE PRESĂ: De Ziua Națională a Statului Israel, Senatoarea liberală Iulia SCÂNTEI solicită Consiliului Județean Iași adoptarea proiectului de hotărâre privind realizarea Memorialului Pogromului de la Iași

A trecut o lună de când grupul de consilieri județeni ai PNL Iași a depus la secretariatul Consiliului Județean Iași, un proiect de hotărâre care are ca obiect realizarea Memorialului Pogromului de la Iași în curtea clădirii monument-istoric de pe Strada Vasile Alecsandri (curtea fostei Chesturi a Poliției în perioada celui de-al doilea Război Mondial). Proiectul nu a fost nici măcar pus pe ordinea de zi în vederea dezbaterii si adoptării lui de către Consiliul judetean, dar în schimb președintele Consiliului judetean Iași, domnul Popa Maricel, a avut grijă să apară în presa locală și națională cu promisiuni făcute comunității evreiești și chiar ambasadorului american Hans Klemm, privind înființarea la Iași a “Muzeului Holocaustului, primul de acest gen din România”.

La 2 mai 2017, Statul Israel și-a aniversat Ziua Națională. Acum o săptămână, în 25 aprilie, în Sala Ateneului Român din București au răsunat într-un concert extraordinar, opt viori din cele 16 Viori ale Speranței (Violins of Hope), instrumente care au apartinut unor muzicieni evrei, supraviețuitori ai lagărelor de concentrare și care au fost restaurate de Amnon Weinstein, unul dintre cei mai respectați lutieri din lume. “Concertul are o latură educațională. Este o cale de a aduce memoria trecutului prin aceste viori magice în viețile noastre, în prezent,” a susținut doamna Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, în deschiderea concertului.

A doua zi, miercuri, 26 aprilie, în cadrul dezbaterii “Combaterea antisemitismului în România și în Europa” organizate de Ministerul Afacerilor Externe și de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ELIE WIESEL, situația Memorialului Pogromului de la Iași și atitudinea autorităților locale județene a fost pusă în discuția participanților la eveniment. Eventualitatea transformării curții clădirii Consiliului Județean din strada Vasile Alecsandri în parcare (în parte sau în totalitate) a scandalizat lumea diplomatică și academică prezentă la reuniune, refuzul autorităților iesene de a permite comunității evreiești conservarea unui spațiu ca loc comemorativ al victimelor Pogromului putând fi catalogat ca act antisemit conform definiției adoptate în anul 2015 de Plenara Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Vă solicit domnule Maricel Popa, președinte al Consiliului Județean Iași, să vă onorați promisiunile făcute acum o lună, să convocați cât mai urgent ședința Consiliului Județean și să includeți pe ordinea de zi, proiectul de hotărâre promovat de consilierii județeni ai PNL Iași care vizează realizarea Memorialului Pogromului de la Iași. Vă solicit să faceți publice resursele financiare și termenele în care veți realiza proiectul “Memorialul Pogromului de la Iași, pentru ca orașul Iași să fie cu adevărat un oraș al memoriei, al respectului și al reculegerii, față de victimele masacrului din 28 iunie 1941petrecut chiar în fața clădirii Chesturii de Poliție, din strada Vasile Alecsandri.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>