Este PNL un partid cu adevărat “național” dar și “european”?

Au rămas mai puțin de 100 de zile până la alegerile europarlamentare. În România, alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc la 26 mai 2019 când românii sunt chemați să își aleagă parlamentarii europeni care vor influența major viitorul politic al Europei și al cetățenilor statelor membre.
România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Săptămâna aceasta, conducerea Partidului Național Liberal va face publică lista candidaților liberali pentru alegerile europene. Dincolo de criteriile politice interne pe care orice partid le folosește potrivit actelor statutare și deciziilor politice ale forurilor de conducere,

In calitate de Senator de Iași, îmi exprim speranța că lista finală de candidați PNL pentru alegerile europarlamentare 2019 NU va neglija două criterii extrem de importante pentru electoratul român, dar și la nivel european:

 1. Criteriul reprezentării echitabile a regiunilor – provincii istorice ale României în lista candidaților eligibili (cu șanse să obțină un mandat):
  Ar fi o greșeală politică ca lista candidaților PNL să nu includă pe locurile eligibile cel puțin un candidat PNL provenit din filialele oricărui județ din regiunea Moldovei.
  În contextul existenței unor decalaje economice și sociale între Moldova și restul regiunilor din Vestul țării, consider necesar ca Moldova să aibă o voce în viitorul Parlament European din partea Partidului Național Liberal. Dezvoltarea Moldovei depinde într-o mare măsură de fondurile europene care vor fi aprobate în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene 2019-2024, de proiectele de infrastructură și conectivitate finanțațe prin fonduri UE, de programele destinate tinerilor.
  Regiunea Moldovei numără peste 4 milioane de locuitori, iar la precedentele alegeri europarlamentare din 2014, cei 11 europarlamentari aleși pe listele PNL+PDL, incluzând si voturile pentru Forța Civică, azi toate incluse într-un unic PNL, au obținut 30,06% voturi în Moldova, 30,56% voturi în Transilvania și 29,52% voturi în Muntenia. Un procent de 20,20% dintre voturile pe care le-a obținut PNL în toată țara, provin din Moldova.
  Unicul partid politic istoric rămas pe scena politică a țării, care include în denumirea sa istorică și caracterul “național”, adică al tuturor și pentru toți românii, indiferent de regiune, nu poate sa desconsidere politic o întreagă provincie istorică și să nu aloce un loc eligibil pe listele sale de candidați pentru Parlamentul European 2019.
  Îmi exprim speranța că nu vor fi repetate greșeli politice din trecutul recent și că lipsa unui prim-vicepreședinte PNL ales din cadrul filialelor PNL din Moldova va fi îndreptată politic prin desemnarea unui candidat eligibil ca europarlamentar din județele Moldovei. Doar astfel, actuala conducere a PNL va arăta electoratului său din estul țării că Moldova a rămas între prioritățile politice ale PNL și orice alianțe politice ori administrative regionale nu au ca scop izolarea politică a Moldovei ori adâncirea decalajelor economico-sociale dintre Est și Vest.
  Moldova nu este doar o provincie istorică a României, este și o importantă regiune a Europei, prin urmare are dreptul la o voce în viitorul Parlament European, inclusiv din partea Partidului Național Liberal.
 2. Criteriul reprezentării echitabile a candidaților femei în lista candidaților eligibili PNL (cu șanse să obțină un mandat):

La precedentele alegeri europarlamentare, PNL (PNL+PDL) a obținut 5 mandate de europarlamentar pentru femei din totalul de 11 mandate câștigate.
“Women for Europe, Europe for Women” nu mai este de multă vreme un slogan feminist în Europa, ci o expresie a respectului reciproc, a lipsei de discriminare, a egalității de șanse între femei și bărbați.
30% dintre actualele funcții politice de conducere din cadrul Comisiei Europene conduse de Jean Claude Junker au fost alocate femeilor, iar proporția se păstrează la nivelul Parlamentului European.
Partidul National Liberal nu poate să-și dovedeasca maturitatea politică și viziunea liberală europeană prin prezentarea unei liste de candidați europarlamentari care să nu respecte cel puțin această medie europeană de reprezentare a femeilor si să nu garanteze pe un loc eligibil prezența cel puțin a unei femei – europarlamentar.
România înregistrează un indice pentru egalitatea de gen de 52,4% conform Gender Equality Index 2017, mult sub media europeană care este de 66,2%.
PNL face azi parte dintr-o familie politică europeană în cadrul grupului Partidului Popular European (PPE) care militează pentru eradicarea diferențelor de gen în leadership, prin urmare viitorii europarlamentari ai PNL nu pot reflecta o medie defavorabilă în reprezentarea femeilor. Ar fi un regres politic, fără îndoială, ca PNL să nu obțină cel puțin două mandate de europarlamentar pentru femei.
Femeile nu sunt “cetățeni de mâna a doua” nici în România și nici în Europa, iar conceptul de “coeziune” europeană nu exclude participarea femeilor la deciziile politice naționale și europene. Negocierile în zonele de conflic, pacea, concilierea, dezvoltarea echilibrată și echitabilă prin politici publice în toate sectoarele – nu mai sunt concepute azi în Europa fără participarea femeilor la adoptarea deciziilor.
Inclusiv fenomene precum populismul și extremismul nu ar fi atins nivelul actual din Europa dacă prezența femeilor în politică ar fi fost distribuită echitabil la nivelul statelor membre UE.

Nemții au proverb care spune că “fără femei, nu poți construi un stat”.
Sper ca PNL să aibă înțelepciunea politică și să înțeleagă că în actualul context politic european, alegerile locale, naționale și europarlamentare nu se câștigă fără femei, iar un stat european ca România, construit cu efortul și sacrificiul femeilor, nu poate fi guvernat fără femei.

 

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>