Comunicat de presă: Zece studenți vor beneficia de bursele acordate de senatoarea ieșeană Iulia Scântei pentru participarea la Școala de vară “ASTRA” – RÂȘNOV

Biroul Parlamentar al Senatorului PNL Iulia Scântei acordă pentru al treilea an consecutiv, 10 burse pentru participarea studenților ieșeni și basarabeni la Școala de Vară “ASTRA”, organizată între 19-28 iulie, în cadrul Festivalului de Film și Istorii Râşnov, FFIR – ediția a XI-a.

Studenții bursieri provin de la facultățile de Drept, Istorie, Litere, Filosofie și Științe Social Politice din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și au fost selectați la nivelul facultății de către profesorii lor atât pentru rezultatele lor la examene, dar și pentru participarea la cercuri (Cercul Robertianum de Drept Privat) și activități extra-curriculare.

După ediția din 2018 pe care organizatorii au dedicat-o Centenarului Marii Uniri, sub titlul „NAȚIUNE. IDENTITĂȚI – Cine (mai) suntem?”, tema de anul acesta a Festivalului, dar și a Școlii de Vară de la Râșnov este „LIBERTATEA” sub toate formele de manifestare, în contextul marcării a 30 de ani de libertate în România după căderea regimului comunist în decembrie 1989: libertatea de expresie, libertatea de a călători, de a munci, libertatea presei, libertatea de a protesta ori de a alege.

Importante personalități din mediul politic, diplomatic, cultural, precum si din societatea civilă și mediul de afaceri, români și străini – E.S. Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucuresti, E.S. David Saranga, Ambasadorul Israelului la Bucuresti, Ion Caramitru – directorul Teatrului National din Bucuresti, regizorul Stere Gulea, criticul de film Irina Margareta Nistor, istoricul Theodor Paleologu, astronautul Dumitru Prunariu, ambasadorul român la UNESCO Adrian Cioroianu, consilierul BNR Lucian Croitoru vor împărtăși celor aproape 100 de liceeni si studenți din Iași, Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Brașov și republica Moldova, expertiza lor și experiențele de viață profesională în cadrul dezbaterilor și workshop-urilor privind teme precum „Viitorul Europei post (?) Brexit”, „70 de ani de NATO”, “Iuliu Maniu – Project Management de țară – România 1919”, „50 de ani de la aselenizare – tehnologie, politică, propagandă” sau ”Valurile migraționiste ale secolului XXI”.

„Îmi doresc foarte mult ca studenții ieșeni să participe în fiecare an la Școala de vară ASTRA de la Râșnov pentru că este o ”școală pentru viitorul României”. Asemeni celor care au urmat în trecut “Școala de la Păltiniș”, acest nou concept de școală realizează de fapt, pregătirea elitelor de mâine ale României: prin film, prin istorie, prin întâlnirea directă dintre cei care fac ori scriu istoria de azi, prin deciziile lor politice, economice și cei care vor urma să facă toate acestea în viitor pentru România.

De aceea, am considerat util să facilitez anual, prin acordarea de burse, accesul la Școala de Vară de la Râșnov pentru 10 studenți și mă bucur că și anul acesta, Iașul este reprezentat de opt dintre cei mai buni studenți ai Universității “Alexandru Ioan Cuza” selectați și recomandați de profesorii lor. Două studente din Republica Moldova, ambele de la Facultatea de Drept, completează echipa celor zece bursieri ai ediției 2019 a Școlii de Vară de la Râșnov. Tinerii basarabeni sunt din ce în ce mai preocupați să fie activi în societate și să participe la reformarea Republicii Moldova, își doresc un viitor european peste Prut și au nevoie de susținere.

Pentru ei, pentru tinerii bursieri ai Școlii de vară ASTRA, Râșnov devine un centru de rezistență intelectuală și de continuare a pregătirii valorilor românești, un focar de cultură, de idei, de bun gust autentic românesc, de democrație și de civilizație europeană” a declarat senatoarea PNL Iulia Scântei.  

Studenții bursieri vor beneficia de transport, cazare și masă pe durata festivalului și vor avea acces la toate prelegerile școlii de vară și la evenimentele culturale și concertele organizate sub egida Festivalului de Film și Istorii Râşnov – FFIR2019.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>