Comunicat de presă: Senatorul liberal Iulia Scântei a cerut în Parlament finanțarea autostrăzii Unirii care să unească Moldova de Transilvania în discursul susținut la ședința solemnă dedicată Centenarului Iași – Capitală a României

Senatorul de Iași Iulia Scântei a luat cuvântul din partea grupului parlamentar PNL la ședința solemnă a Parlamentului din 26 aprilie 2017 dedicată aniversării Centenarului ”Iași – Capitala României 1916-1918 și Oraș al Marii Uniri” și împlinirii a 100 de ani de la adoptarea la Iași a modificărilor constituționale care au permis elaborarea legilor reformatoare ale statului român modern: legea agrară și legea electorală.

Acest eveniment a fost organizat de Parlament, la inițiativa doamnei senator Iulia Scântei, fiind primul eveniment oficial dedicat Centenarului Iașului, Oraș al Marii Uniri.

Cu această ocazie, senatorul Iulia Scântei a susținut importanța recunoașterii rolului Iașului în istoria și cultura țării, dar si necesitatea de a include Iașul și Moldova în proiecte de țară care privesc dezvoltarea reală a regiunii Moldovei solicitând dialog și consens politic pentru adoptarea și finațarea unei autostrăzi a Unirii care să lege în kilometri reali Moldova de restul țării și implicit să conecteze mai bine România de Europa. În lipsa unui angajament ferm politic, asumat de toate partidele politice, orice festivitate, chiar și o sedință solemnă, sunt doar exerciții de imagine politică și de retorică a unei generații de politicieni fără responsabilitate politică.

Iașul, precum și întreaga Moldovă trebuie să fie ajutate să recupereze decalajele economice și astfel să crească nivelul de trai al locuitorilor din această regiune. În vremea cât a fost capitală țării, Iașul a oferit proiecte politice și legislative care durează, iată, de 100 ani. E timpul ca Parlamentul și Guvernul, reunite azi aici, la București, să-și asume un proiect al dezvoltării reale si durabile a Moldovei pentru următorii 100 de ani: proiectul autostrăzii Unirii care să reconecteze Moldova la celelalte provincii istorice românești, dar și România de Europa. Am speranța, acum, așa cum s-a putut și în trecut, că în momente critice se poate găsi înțelepciunea politică de a căuta și atinge consensul politic. Am arătat-o în trecut la împlinirea unor proiecte precum aderarea României la UE sau NATO. Întreaga Moldovă are acum nevoie de această autostradă. Nu mai este o prioritate de mult, este o urgență! Coaliția de la guvernare trebuie să inițieze în acest an, un proiect concret de finanțare, cu termene clare și sume reale bugetate, Opoziția este chemată să susțină executia acestei autostrăzi și toată clasa politică să continue până la finalizare Proiectul de țară numit “România unită și dezvoltată“! Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am încredere că nu vor trece alți 100 de ani de la prima lopată de pământ săpată în primul kilometru din Autostrada Unirii”.

La această ședință comună a Parlamentului au participat președinții celor două Camere, Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare și Custodele Coroanei Române, Altețele Lor Regale Prințul Radu și Principesa Maria, membri ai Guvernului, foștii președinți ai României, înalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe și Romano-Catolice din București și din Iași, ambasadori și membri ai corpului diplomatic, parlamentari, alți invitați speciali din partea principalelor institutii și autorități centrale și din societatea civilă, și aproximativ 100 de ieșeni veniți de la Iași să asiste la ședinta solemnă dedicată orașului lor.

Cu această ocazie Romfilatelia și Parlamentul României au lansat un album filatelic conţinând o emisiune de mărci poştale, precum şi o medalie aniversară dedicată Centenarului  “Iaşi, Oraş al Marii Unirii 1916-1918”.

 

Sursă: Departamentul de Comunicare al PNL Iași

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>