SCRISOARE DESCHISĂ adresată Dlui. Mihai Tudose, Primul Ministru al României

senat

LETTRE OUVERTE adressée à M. Mihai Tudose, le Premier Ministre de la Roumanie

SCRISOARE DESCHISĂ adresată Dlui. Mihai Tudose, Primul Ministru al României

 

Monsieur le Premier Ministre, Mihai Tudose, vous devriez avoir honte! Mais vous, votre PSD, l’administration locale PSD et le maire, aussi PSD, de Iassy, vous tous n’avez aucun honneur ni honte!

Domnule prim ministru Mihai Tudose, ar trebui să vă fie rușine! Dar dumneavoastră, PSD-ul dumneavoastră, administrația locală PSD și primarul PSD al Iașului, nu aveți nici onoare, nici rușine!

“O idee jos pălăria …” ați afirmat laudativ după ce ați oferit președintelui Franței, Emmanuel Macron, o rămurică cu două ghinde dintr-un stejar plantat în urmă cu 90 de ani (nu 100 de ani) la Iaşi, de generalul francez Henri Mathias Berthelot.

Respect și iubesc deopotrivă și pălăriile, și Franța, de aceea nu pot lăsa gestul dumneavoastră fie el și simbolic, doar pentru propaganda PSD!

Pe președintele Macron l-ați prostit cu o rămurică și cu două ghinde, dar nu și pe ieșeni! Deși nici pe ei, ieșenii, nu i-ați respectat anul acesta întrucât fondurile pe care le-au alocat în 2017 guvernele PSD, inclusiv cel condus de dumneavoastră, Iașului, autostrăzii, spitalului regional, drumurilor județene, au fost și sunt toate la nivelul a două ghinde!!

Ar fi fost onorabil, domnule prim ministru, și pentru noi, românii, dar și pentru prietenii francezi, să îi fi spus președintelui francez, aceste vorbe:

  1. “Vă cerem scuze, monsieur le Président, pentru ignoranța administrației locale ieșene care a lăsat în paragină și ruină casa în care a locuit prietenul nostru, generalul Henri Mathias Berthelot, la Iași, în perioada Primului Război Mondial, 1916-1917.”

Consilierii nu v-au informat probabil că azi, casa profesorulului G. Bogdan din fosta stradă „40 de Sfinţi“, de lângă clădirea Academiei Române din Iași, care l-a găzduit și pe generalul Berthelot, e o RUINĂ! Imobilul clasificat monument istoric în Lista Monumentelor Istorice, se află în administrarea Direcției de Administrare a Patrimoniului Public și Privat (DAPPP) din cadrul Primăriei Iași, fiind ocupat de chiriași ai primăriei. Nici primăria, nici Ministerul Culturii, nu s-au deranjat să aloce fondurile necesare pentru reabilitarea acestui monument istoric și să-l includă în circuitul turistic al Iașului. Superba clădire, martoră a unor decizii militare favorabile României luate de gralul. Berthelot, e acoperită azi, de buruieni și de mucegai, având pereții fisurați, subsolul inundat, mansarda, hornurile și acoperișul așteptând un cutremur pentru a se risipi.

Parole d’honneur, monsieur le Premier Ministre, priviți fotografiile și citiți anchetele din presa ieșeană din ultimii ani.

  1. “Vă cerem scuze, monsieur le Président, pentru că am pus în fruntea administrației ieșene, niște aleși locali ai PSD, care dintr-o gravă neglijență și lipsă de respect pentru istorie, nu au inclus acest imobil în Lista Monumentelor Istorice și au permis astfel fostului viceprimar Gabriel Surdu, azi consilier local PSD, să demoleze cu seninătate atât salcâmul japonez -din curte (deși acesta fusese declarat monument al naturii), cât și casa datând din 1895 (!) de la numărul 48 din strada Lascăr Catargi, fostă ulița Română, modesta reședință a Contelui Saint -Aulaire, ambasadorul Franței la Iași, între anii 1916 – 1918, pentru a face o investiție imobiliară profitabilă. A mai rămas în picioare, deși într-o stare jalnică și ea, la fel de ignorată de primărie, de ministerul culturii și de profitabila Societate a Radiodifuziunii Române (SRR), casa de la numărul 44, azi sediul Radio Iași, fosta reședință a primului ministru liberal Ionel Brătianu, în cei doi ani în care Iașul a fost capitala României.”

Poftiți la Iași să vedeți cu ochii dvs., monsieur le Premier Ministre, și citiți ca să fiți informat la următoarea vizită a președintelui francez. Anul trecut s-a petrecut demolarea și nimeni nu a fost tras la răspundere. (http://www.ziaruldeiasi.ro/…/viceprimarul-demolator-ce-este… ).

Ambasadorul francez Saint – Aulaire a făcut din reședința sa de pe strada Lascăr Catargi, ca și din Legația franceză din strada Banu, din Iași, un loc de rezistență și de speranță pentru toți cei aflați în refugiu la Iași. Presa vremii îl descria pe eminentul diplomat francez ca un prieten al românilor “care răspândea în jur căldură și știa să întrețină speranțele”. Saint – Aulaire și Brătienii (Ionel și Vintilă) au fost artizanii unității franco-române, iar în reședința ambasadorului francez din Iași, azi demolată de baronii PSD locali, s-a auzit chemarea la luptă “Deșteaptă-te române! Nu mai ești singur. Adu-ți aminte de Mărășești!” și tot aici au venit trimișii Sfatului Țării de la Chișinău, precum Ion Inculeț, să ceară sprijin pentru Unire.

“Da, poporul român trebuie să facă Unirea și eu vă garantez că va trăi!” a spus ambasadorul Franței, iar câteva luni mai târziu îi primea la el și pe delegații ardelenilor și pe cei din Bucovina. Contele Saint – Aulaire a murit în 1954, iar reședința lui diplomatică din Iași a murit și ea prin demolare în anii 2015-2016, sub loviturile buldozerelor PSD-iste ieșene. Nu a murit însă amintirea frumoasei prietenii pe care a purtat-o contele Saint -Aulaire românilor și cauzei lor de uniune națională.

  1. “Vă mai cerem scuze, monsieur le Président, pentru că din aceeași lipsă de respect pentru istoria comună a țărilor noastre, nici Ministerul Apărării Naționale nu s-a preocupat să reabiliteze aripa din deal a fostei Şcoli Militare (azi Spitalul Militar din Iași) care a găzduit la Iași, misiunea franceză sosită în ajutorul armatei române, cu personal medical, ofiţeri şi ostaşi.”

Sunt bune simbolurile și cadourile protocolare, domnule prim ministru, dar ele nu îndulcesc realitatea în care trăiesc românii. Nici nu salvează de la ruinare sau demolări ilegale monumentele istorice din țară.

Vă cer public să includeți în regim de urgență, reabilitarea imobilelor simbol ale unității franco – române din Municipiul Iași în lista proiectelor finanțate de Guvernul României prin ministerele de resort, sub egida Centenarului Marii Uniri și să anunțați public sumele alocate pentru reabilitarea acestora.

Doar așa, invitația adresată Președintelui Franței de a vizita Iașul în anul 2018, va avea o consistență politică și istorică pentru Iași și pentru relația bilaterală româno-franceză și nu va rămâne un alt enunț populist exprimat în fața presei.

În caz contrar, după cum îi știm pe francezi, având respect pentru propriile “Paroles d’honneur”, aceștia vor puncta iar în fața românilor, lăsând ieșenilor un alt stejar secular, “le chêne du Président Macron”, în vreme ce guvernul PSD-ALDE va oferi doar “ghinde” propriilor cetățeni, în anul când românii aniversează 100 de ani de rezistență prin unitate.

Senator pentru Iași,
Iulia SCÂNTEI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>