PARLAMENTUL ONOREAZĂ IAȘUL, ORAȘ AL MARII UNIRI

UntitledComunicat de presă

La 26 aprilie 2017, Parlamentul României va aniversa Centenarul Iași, Oraș al Marii Uniri 1916-1918, într-o ședință comună jubiliară la care sunt invitați să participe Președintele României, Klaus Werner Iohannis, foștii președinți ai țãrii, Custodele Coroanei Române, ASR Principesa Margareta, Prefericitul Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai Academiei Române, membrii ai Parlamentului Republicii Moldova, corpul diplomatic acreditat la București.

Iașul este din nou orașul care unește românii în vremuri tulburi politice. Prin această decizie politică, rezultat al unui exercițiu de diplomație parlamentară liberală pentru Iași și pentru ieșeni, Parlamentul repară simbolic și politic, gestul rușinos al Guvernului Grindeanu care a organizat, în an de centenar, la 23 martie a.c., la Piatra Neamț, o ședință comună a Guvernului României și a celui din Republica Moldova, dedicată unirii Basarabiei cu România din 1918.

La sfârșitul anului 1916, Iașul a devenit capitala Regatului României, iar întreaga Moldova a fost pentru românii refugiați aici, un adevărat „pământ al făgăduinţei”.

La Iași, Regele Ferdinand I si Regina Maria îsi vor desãvârsi opera de reîntregire a tãrii, pregãtind Marea Unire din 1918. Mai mult, la Iași, în 23 martie 1917, Regele Ferdinand I promitea într-o Proclamație “pământ țăranilor” și ”o mai largă participare la trebile statului”.

Timp de doi ani, între 1916-1918, la Iaşi, Consiliul de Miniștri, sub conducerea lui I.C. Brãtianu şi Parlamentul (Senatul si Adunarea Deputaților), prin comisiile parlamentare de revizuire a textelor constituţionale privitoare la proprietate şi la regimul electoral, prezidate de Pimen, Mitropolitul Moldovei, au adoptat decizii importante prin care s-au pus bazele consolidării statului naţional unitar român şi au fost votate legi reformatoare pentru dezvoltarea ţării noastre, precum legea electorală care a introdus votul universal şi legea agrară.

În cadrul ședinței jubiliare, Parlamentul României și invitații vor marca în discursurile lor, rolul politic, istoric si legislativ al Iașului în perioada Primului Război Mondial și în contextul Marii Unirii.

Cu această ocazie, Romfilatelia va lansa o emisiune aniversară de mărci poştale tematice sub denumirea Iaşi, oraş al Marii Uniri, compusă din 4 timbre şi o coliţă dantelată care reproduc imagini ale unor monumente simbol ale orașului Iași implicate în guvernarea țării în perioada 1916 – 1918 și în pregătirea Marii Uniri din 1918: Palatul Regal (azi, Muzeul Unirii) – reședința a Regelui Ferdinand I, Palatul Rosetti Roznovanu (azi, sediul Primăriei Iași) – sediul ministerelor și al Consiliului de Miniștri în Primul Război Mondial, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – sediul Senatului și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” – sediul Adunării Deputaților. O medalie aniversară reprezentând foștii suverani, Regele Ferdinand I și Regina Maria, ca întregitori ai României și stema Orașului Iași, vor completa emisiunea filatelică.

Desi a fost mereu uitat în deciziile politice din ultimii 27 de ani, care au privit susținerea proiectelor majore de infrastructură si de dezvoltare economica a regiunii Moldovei, Iașul a rãmas “capitala rezistenței pânã la capãt” cum spunea marele istoric Nicolae Iorga.

Acum 100 de ani, Iașul a dat românilor refugiați în vreme de rãzboi, nu doar o casã sau un loc de refugiu, ci un proiect de țarã: reîntregirea României. Dupa 100 ani, se cuvine să dãm Iașului și Moldovei nu doar o ședință jubiliară a Parlamentului, care are fără îndoială, o semnificație reparatorie morală, politică și simbolică.

Parlamentul și Guvernul trebuie să includă Iașul și Moldova într – un proiect de țară care să asigure recuperarea decalajelor economice, dezvoltarea reală a regiunii și să unească, acum la 100 de ani de la Marea Unire, Moldova de Transilvania și de celelalte regiuni ale țãrii, în kilometri de autostradă.

 

Senator Laura – Iuliana SCÂNTEI

Vicepreședinte al Senatului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>