19 februarie – “MARȚEA NEAGRĂ” a JUSTIȚIEI în România!

Guvernul a recidivat! În marțea neagră din 31 ianuarie 2017, Guvernul PSDragnea -Grindeanu a adoptat controversata Ordonanță de Urgență nr. 13, prin care a adus modificări Codurilor penale, sub semnatura ministrului justitiei de atunci, Florin Iordache. După doi ani de proteste civice în țară și străinătate, după doi ani de avertismente, recomandări și rapoarte ale forurilor europene și ale aliaților, azi, marți, 19 februarie, Guvernul PSDragnea-Dăncilă a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență mult mai nocivă, sub semnatura ministrului justitiei Tudorel Toader.

OUG 13 permitea dezincriminarea unor fapte penale pentru a-i salva de la pușcărie pe niște infractori de rang înalt (doar !).

Ordonața de Urgentă marca Toader adoptată azi, este însă cu mult mai odioasă pentru că urmăreste instaurarea domniei fricii asupra magistraților români – indiferent că sunt procurori sau judecători.

Onorabili judecători și procurori din România, asta v-ați dorit? Un pluton de execuție sub comanda lui Liviu Dragnea – Tudorel Toader si a unor colegi magistrați, infinit mai puțini la număr, reuniți în Secția specială de investigare a magistraților?

Așa a dorit PSD-Dragnea-Toader să vă scape de “abuzurile DNA-ului”: v-au inventat o sectie specială care să vă decidă cariera, să vă cerceteze viețile, să vă investigheze, să vă timoreze, să vă inducă frică. Totul cu scopul de a nu vă mai lasa liberi să vă îndepliniti misiunea: investigarea faptelor penale si judecarea infractorilor, indiferent de functia ori de averea lor.

Iordache a creat “plutonul“ numit Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie” prin Legea nr. 207/2018 de modificare a Legii 304/2004.

Toader este însă cel care a livrat prin ordonante de urgente “muniția”  și “soldații”.

Tudorel Toader este cel care a operaționalizat Secția specială prin OUG 90/2018 si a livrat procurorilor acestei secții toate dosarele penale CLASATE care îi priveau pe magistrati, de la toate parchetele din țară, inclusiv DNA. Parlamentul aprobase anterior, doar transferul dosarelor în lucru, nu și al dosarelor închise! Nimeni nu a contestat la CCR Ordonanta de Urgenta nr. 90/2018 pentru că zace si acum în sertarele Parlamentului, nefiind aprobată prin lege!

Tudorel Toader a făcut posibilă instrumentarea dosarului Kovesi, cu privire la fapte care mai făcusera obiectul unui dosar trecut și clasat. Mă tem că vor urma și alte dosare pentru alți magistrați, după aceeași metodă.

“Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor în sensul ca acestea să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor” au cerut judecătorii în Rezoluția de la Constanța, din mai 2017.

“(…) E foarte corect ca judecătorii să hotărască cariera judecătorilor şi procurorii cariera procurorilor. Fiecare cunoaşte specificul profesiei şi aşa este şi normal. Cum judecătorii nu se amestecă în procedurile de numiri în marile parchete, aşa este corect şi la noi, să nu existe aceasta, să-i spunem intruziune… Plenul să aibă atribuţie de reprezentare, nu de a hotărî pe ambele profesii”, suținea judecătoarea Gabriela Baltag, azi membru CSM.

Puterea discreționară a ministrului justiției asupra procurorilor din România devine astfel absolută!

Prin ordonanța de azi, Ministrul Justiției a mutat competența avizării numirii procurorilor în funcţiile înalte (DNA, DIICOT) de la Secția de procurori la plenul CSM format din judecatori si procurori. Mai mult, a introdus posibilitatea ca viitorul procuror șef DNA, DIICOT, viitorul procuror general să fie un judecător în funcție încâlcând principiul legal al separării carierelor. De la intrarea in vigoare a noii ordonanțe, orice judecator în funcție care a fost cândva și procuror (măcar o zi!), poate deveni Procurorul General al României.

Noua Ordonanță a abrogat instituția delegării în toate funcţiile pentru care numirea se face de Preşedintele României, măsura care va paraliza activitatea Ministerului Public si realizarea rolului său constituțional de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Ministrul Toader a creat prin OUG, premisele legale pentru forțarea Președintelui României să numească orice candidat propus de ministrul justitiei pe functiile de procurorii șefi sau de procuror general.

Dacă asociațiile profesionale ale judecătorilor si procurorilor tac acum, dacă plenul CSM nu adoptă o poziție fermă cât mai curând, raliindu-se poziției exprimate deja de Secția pentru procurori, dacă judecătorii și procurorii din țară vor rămâne cu ochii în pământ și cu vocea tăcută în fața acestui abuz de putere orchestrat de Guvern, prin mâna ministrului justitiei, mă tem că independența justiției în România va fi puternic și termen lung afectată.

PNL va continua lupta în Opoziție, cu mijloacele parlamentare naționale si internationale de care dispune. Cetățenii români vor fi în stradă nopți și zile pentru a se apăra de infractori. Nu le putem cere însă tot lor să îi apere pe magistrați, iar aceștia să continue să tacă.

Nu trebuie să ne fie teamă de prezent, ci de viitor. Dacă azi este un abuz de putere, azi trebuie recunoscut de toți și înlăturat. Altfel, abuzul va fi multiplicat în viitor cu consecinte nefaste pentru democrația din România.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>